Rejs tilbage i tiden i Løgstrup med din mobiltelefon
Lørdag den 30. september er der premiere på den første af i alt 3 historiske QR-ruter gennem Løgstrups gader. Ruten besøger 16 forskellige steder med QR-historier om bygninger eller fortællinger om de mennesker, som boede der engang. Det eneste, du skal tage med, er din mobiltelefon med QR-scanner.
”-Hvad er historien om dette fine hus på Borgergade 3? Og hvad kunne man mon købe i fordums tid på Hovedgaden 62?”
Svarene kan man få lørdag den 30. september, når Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn sammen med Løgstrup Borgerforening inviterer til premiere på den første af det, der over de kommende 3 år skal blive til 3 forskellige lokalhistoriske ruter gennem byen. Hvert år vil det først ske i form af fortællinger for voksne, og senere kommer turen til børnene med en animationsfilm, lavet af børnene selv, nemlig Løgstrup skoles to 5. klasser i hver årgang.
Karina Riis Frederiksen fra Løgstrup Borgerforening tester QR-koden på hovedgaden 62
På børnedelen er der skabt et samarbejde mellem Løgstrup skole og Viborg Animation Workshop, som vil lære eleverne om animation og produktion samt give dem viden om deres egen lokalhistorie. Undervisningen starter på skolen hen over vinteren, og det er planen, at børnene i foråret 24 kan se deres første færdige animationsfilm ude på QR-ruterne.
” Håbet med hele projektet er at få flere generationer ud på en gåtur, hvor børn og voksne kan opleve byen og lokalhistorien sammen, men formidlet og oplevet forskelligt. Måske kan det føre til en snak om deres fælles lokalhistorie, siger Karina Riis Frederiksen, formand for Løgstrup Borgerforening.
Den første voksenrute, som altså indvies den 30. september, er på 1 km og fører gennem Borgergade og Hovedgaden. Bag QR-koderne, som er kommet på plads takket være Løgstrups bypedeller, gemmer sig lokalhistorier formidlet gennem tekst, billeder eller video.
Premiere på Sognegården
På premieredagen bliver det med Sognegården som udgangspunkt.
Her starter løjerne kl. 13.00 med tale af Sofie Ringgaard Schøning fra landdistriktsudvalget i Viborg Kommune og et snoreklip, der erklærer ruten for officielt åbent. Og så er det ellers om at komme ud og gå en tur. Indvielsen rundes igen af på Sognegården. Det sker med kaffe, kage og underholdning af pianist Søren Lind.
Det er gratis at deltage. Man møder bare op. Men husk nu mobiltelefonen.
Projektet er støttet af midler fra Nordea-fonden, Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune og Fonden for Sparekassen i Skals.
Byvandringen i Hjarbæk 2023
125 interesserede deltagere gik med, da Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn lørdag den 9. september 2023 havde inviteret på en historisk byvandring gennem de gamle gader i Hjarbæk.
Hermed kunne den lokalhistoriske forening endnu engang notere sig en gedigen succes i rækken af byvandringer i lokalområdet. Det skete på en varm dag, hvor også vejrguderne gik med og alle fik beretninger, mest om fortiden, men såmænd også lidt om nutid og fremtid i den gamle havneby.
Fortæller på turen var Erling Annesen, medlem af Lokalhistorisk Forening, men også flere andre lokalkendte supplerede undervejs med minder fra barndommens gader.
Med udgangspunkt i stejlepladsen var der beretninger om tjæring af fiskernes garn på pladsen, om stedets livlige funktion som anløbsplads for mindre fragtskibe, der kom med varer til købstaden Viborg og om kroen, der oprindeligt fungerede som toldsted, men som nu gennem generationer har været et populært spisested.
Små historier og anekdoter blev knyttet til, før turen fortsatte ad det lille snævre stræde, Søndersiden. Her kunne flere fortælle om deres barndomstid i 1950’erne og 60’erne, hvor der var et livligt erhvervsliv med bager, slagter, mælkeudsalg, vaskeri, snedker, ishus, tømrer, smed og en købmandsbutik med egen telefonboks, hvor man kunne få lov til at ringe fra i en tid, hvor egen telefon var en sjældenhed.
På Strandvejen blev der gjort stop og budt indenfor ved Hjarbæk Pilgrimsherberg, som for øvrigt er Danmarks mindste herberg ved Hærvejen. Kun få hundrede meter længere fremme på samme vej, i nr. 17, kunne en del nikke genkendende til minderne om den velbesøgte iskiosk og den gamle opklodsede rutebil, som i 50’erne og en del år frem, fungerede som bolig for matriklens familie. Rutebilen var ikke noget populært syn, og flere klagede og ville have den fjernet, men svaret fra Amtmanden lød, at hvis ejeren var tilfreds med at bo i rutebilen, så skulle andre ikke blande sig.
Tilbage på Stejlepladsen gav Kaj-Lykke Larsen fra Hjarbæk Borgerforening en orientering om de udviklingsprojekter, som netop i disse år rulles ud for landsbyens nuværende og kommende borgere. Blandt projekterne er en næsten færdig udsigtstrappe ved molen. Herfra kan man sidde og beundre udsigten, følge bådene på fjorden og nyde Hjarbæks smukke solnedgange.
Og således blev fortid og fremtid koblet sammen på en eftermiddag, der blev rundet af med kaffe og gulerodskage til alle.
Den historiske vandring var blevet til i et samarbejde med Hjarbæk Borgerforening.
Der blev optaget en video af byvandringen, den kan ses HER