Indenfor murene på Ørslev Kloster
Medlemsarrangementet på Øslev Kloster 20/6 2024 var med deltagelse af alle 50 mulige.
Der kunne ikke være flere til sådan en rundvisning, og pladserne var hurtigt optaget, der var endda flere på venteliste.
Garry Keyes - den ene halvdel af klosterforvalterparret - som viste rundt, startede med at undre sig over at så mange hellere ville høre på en kedelig arkæolog, end se EM-fodboldkampen mod England.
Kedelig kunne man nu bestemt ikke kalde ham, han fortalte levende om det gamle nonneklosters historie fra 1200-tallet til nu, og det omfattende og kostbare renoveringsarbejde de seneset år, vi kom i både kirken, klostret og parken.
Det nyrenoverede køkken i kælderen
Vi sluttede af med medbragt kaffe i det lille Info-hus ved indgangen til parken.
Helligsø fortællinger i forsamlingshuset
Salen i Tårup Forsamlingshus var fyldt den 7/5 2024, hvor temaet var fortællinger om lærer Helligsø.
Kristian Helligsø var lærer i Borup Skole 1885-1908.
Jens Ole Jensen fortalte om sin nye bog om Helligsø, der tager udgangspunkt i bogen "Tårup Sogn Poetisk Beskrevet", suppleret med billeder, bl.a. af Helligsøs mange forskellige demonstrationsmodeller til brug i undervisningen.
En del af disse sindrige konstruktioner har fundet vej til Viborg Museum, hvor de nu befinder sig i magasinet på Tagtækkervej. Konservator Margit Petersen fra magasinet havde taget dem med til forsamlingshuset, så publikum havde mulighed for at se nærmere på dem.
Karsten Stig Andersen, opvokset i Borup Skole, fortalte om Helligsøs datter Dagmar, som han havde mødt som barn. Dagmar overtog efter moderens død i 1931 huset "Fredly", som Helligsø havde bygget inden sin afsked som lærer i 1908.
Ellen Kristiansen, der er opvokset i Borup, læste op af sin bedstefars beskrivelse af at gå i skole hos Helligsø.
Kr. Helligsø levede sine sidste år i Ørslevkloster Sogn, hvor han døde i 1940, han blev dog begravet på Tårup kirkegård, graven er i dag sløjfet.
Se flere billeder HER
Stadig stor interesse for lokalhistorien i Løgstrup
Interessen for den lokale historie er i støt fremgang. Det kunne de omkring 120 fremmødte konstatere, da Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn torsdag aften afholdt generalforsamling.
Her kunne bestyrelsens formand Flemming Dollerup berette om et år med stadig stigende besøgstal over hele linjen. Det gælder såvel i facebook gruppen som antallet af besøgende i arkivets lokaler og på hjemmesiden. Foreningens i alt 15 frivillige, der mere eller mindre fast er tilknyttet arkivet, har lagt mere end 1400 timers arbejde i at indsamle, registrere og formidle den lokale historie og medlemstallet nærmer sig med hurtige skridt 300.
Af årsberetningen fremgik det også, at 2023 var et aktivt år med 125 deltagere til byvandring i Hjarbæk og en meget velbesøgt præsentation af kalenderen for 2024. Her blev der sat ny rekord med 165 tilhørere.
I september var der premiere på den første historiske voksenrute i Løgstrup. Her formidles lokalhistorien via QR-koder, der scannes med telefonen. Det nye tiltag blev i marts i år fulgt op med en premiere på en tilsvarende børnerute, skabt af børn på Løgstrup skole og i et samarbejde med Animationsværkstedet i Viborg. Der er tale om et treårigt forløb.
Der blev vist et klip fra en ny-optaget video med nu 98-årige Kirsten Øllgaard, hvor hun fortæller om april/maj 1945, hvor Kerteminde Højskole, som hendes far var forstander på, blev overtaget af tyskerne til at indkvatere flygtninge østfra. Hele videoen kan ses HER
En udstilling den 7. maj i Tårup Forsamlingshus om lærer Helligsøe er lige på trapperne. Det samme er en medlemsudflugt den 20. juni, hvor der arbejdes på en aftentur til Ørslev Kloster.
Årsregnskabet viser en fornuftig økonomi og blev godkendt af forsamlingen.
Der var genvalg til bestyrelsesmedlemmerne Bent Kvisgaard og Linda B. Olesen samt suppleant Erling Annesen. Ud af bestyrelsen trådte Bent Mortensen, som afløses af Lene Østergaard. Ny suppleant blev Anders Vestergaard, som afløser Anne Kirstine Hansen på posten.
Frem med mågestellet
Efter generalforsamlingen var der tankevækkende foredrag med forfatter, livskunstner og rejsearrangør Benedikte Ehlers, som med udgangspunkt i sin erindringsbog ”Livet skal leves -ikke overstås”, fortalte om sit aktive og begivenhedsrige liv, såvel i Danmark som i USA og mange andre steder i verden. Benedikte Ehlers har i mange år kæmpet med en kræftdiagnose, og hun fortæller selv, at hun nu er i terminalfasen. Alligevel formår hun stadig at se lyst på livet og at få det bedste ud af tilværelsen hver dag på trods af sin situation.
Det blev til en lang række velmenende indspark til publikum om at gribe chancen, når den er der. At være god til både at give og god til at modtage og til at være ærlig. Også når det drejer sig om noget, der kan være svært at få sagt.
” Vi skal huske at leve livet hver dag og gøre det til en fest, når det er muligt. Så frem fra skabet med mågestellet og det fine sølvtøj og brug det. Den dag du ikke lever længere, kører dine arvinger måske bare det hele til genbrug”, lød opfordringen fra Benedikte Ehlers.
Benedikte Ehlers viser det takkekort hun fik fra Michelle Obama, for at have assisteret ved Baracks kampagne.
Lokalhistorie i børnehøjde i Løgstrup
Fredag den 22. marts var der premiere på børneudgaven af nye lokalhistoriske QR-ruter i Løgstrup. I udgaven for børn, fortæller elever fra Løgstrup skole ved hjælp af animationsfilm og børnenes egne ord om byen, som den var engang.
”Det har været megasjovt at lave noget om de huse og steder, som vi kan se, når vi går rundt i Løgstrup. Vi vidste ikke, at der i nogle af dem har været en butik eller et værksted engang for længe siden, men nu har vi været med til at lave små film, hvor vi selv fortæller historier om stederne”
Sådan lød det fra de tre skoleelever, Nanna Skov Højbjerg, Isabella Baagøe Dalsgård og Line Haarup Skov fra Løgstrup skoles 5.a og b, da de forleden var med til at præsentere den første af i alt 3 børneudgaver om lokalhistorien i Løgstrup. Det skete ved en lille sammenkomst, hvor alle elever fra Løgstrup skoles mellemtrin mødtes ved madpakkehuset ved Sognegården. Her var der tale af skoleleder Karsten Kloster og snoreklip, før alle elever kunne drage ud på de spritnye børneruter.
Sidste år i september var der indvielse af en lokalhistorisk rute for voksne og ligesom voksenruten er også børneudgaven rent praktisk baseret på, at man med sin mobiltelefon scanner de QR-koder, som er at finde på udvalgte steder langs ruten gennem Borgergade og Hovedgaden.
Hen over vinteren har børnene fra årgangens to 5. klasser lært om deres fælles lokalhistorie og hvordan man kan fortælle den gennem animationsfilm. Det er sket i et samarbejde mellem Løgstrup skole og The Animation Workshop i Viborg.
”Det har været et godt projekt. Både fordi vi alle har lært mere om, hvordan man laver en animationsfilm men også fordi vi har hørt om lokalhistorien gennem nogle af byens ældre borgere, som personligt har fortalt om steder og mennesker her i byen. Fremover kan det sagtens tænkes, at vi gerne vil inddrage nogle af dem noget mere ved at invitere dem til at besøge skolen og fortælle om f.eks. modstandsbevægelsen og anden lokalhistorie. Det kan de gøre meget bedre end os, fortæller lærerne Thomas Carlsen og Karsten Trier Sørensen, der sammen med fagfolk fra animationsskolen har været med omkring projektet.
”Håbet med de lokalhistoriske QR-ruter er at få flere generationer ud på en gåtur, hvor børn og voksne kan opleve byen og lokalhistorien sammen men formidlet og oplevet forskelligt. Måske kan det også føre til en snak om deres fælles lokalhistorie”, fortæller Karina Riis Frederiksen, formand for Løgstrup Borgerforening.
Turen rundt til byens QR-koder for børn endte, hvor den begyndte, nemlig ved Sognegården. Her var det Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn, der sammen med Løgstrup Borgerforening, stod for at traktere børnene med saftevand og kage. Børnene i 5. klasse har som tak for indsatsen også fået en T-shirt med musen ”Løgis”, som er fortæller og vartegn for børnedelen.
De lokalhistoriske QR-ruter er blevet til i et samarbejde mellem Løgstrup Borgerforening, The Animation Workshop i Viborg, Løgstrup skole samt Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn. Sidstnævnte har blandt andet udvalgt de lokalhistoriske steder langs ruterne.
Projektet strækker sig over et treårigt forløb og vil på sigt udmønte sig i 3 forskellig lokalhistoriske ruter gennem byen. Hver gang vil det ske i form af fortællinger for både voksne og børn.
Initiativet med de lokalhistoriske QR-ruter er støttet af midler fra Nordea Fonden, Fonden for Sparekassen Skals, Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune og Villum Fonden.
Et eksempel på på børnenes fortolkning af Post 12, Hovedgaden 73, Vognmand Jacobsen: