Lokalhistorie set med børneøjne
Torsdag den 10. april 2025 var der premiere på børneudgaven af den anden lokalhistoriske QR-rute i Løgstrup.
Udgaven er lavet af børn i Løgstrup skoles 5. klasser, der har fortolket voksenudgaven på deres egen måde ved hjælp af animation, i samarbejde med Animationsværkstedet i Viborg.
Til premieren var også inviteret 4. klasserne, som skal lave den 3. og sidste rute til næste år, samt 6. klasserne, som lavede den første rute sidste år. I alt ca. 125 børn.
5. klasserne klippede - efter taler af Karina Riis Frederiksen fra borgerforeningen og skoleleder Karsten Kloster - den røde snor og viste deres animationer frem for de andre klasser ved at guide rundt på rutens 16 poster gennem Borgergade og Hovedgaden, hvor de animerede historier dukkede op på mobilerne ved at scanne QR-koderne.
Den røde snor klippes
Der skal ledes lidt efter nogle af koderne
Turen rundt til byens QR-koder for børn endte, hvor den begyndte, nemlig ved Sognegården, hvor Lokalhistorisk Forening og Løgstrup Borgerforening stod klar med saftevand og kage til deltagerne.
Børnene i 5. klasse har som tak for indsatsen også fået en T-shirt med musen ”Løgis”, som er fortæller og vartegn for børnedelen.
Løgis T-shirten
De lokalhistoriske QR-ruter er blevet til i et samarbejde mellem Løgstrup Borgerforening, The Animation Workshop i Viborg, Løgstrup skole samt Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn. Sidstnævnte har blandt andet udvalgt de lokalhistoriske steder langs ruterne.
Løgstrups Bypedeller har også været involveret, de har sørget for at få tilladelse, og derefter opsat skiltene med QR-koderne.
Nu er der mulighed for at flere generationer kan gå en tur i byen og opleve lokalhistorien sammen, men formidlet forskelligt. Måske kan det også føre til en snak om hvordan byen var i gamle dage.
Projektet strækker sig over et treårigt forløb, den sidste voksenrute åbnes til efteråret og den tilsvarende børnerute før påske 2026.
Initiativet med de lokalhistoriske QR-ruter er støttet af midler fra Fonden for Sparekassen Skals, Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune, Nordea Fonden og Villum Fonden.
En video fra premieren kan ses HER
Lokalhistorisk forening for Løgstrup og Omegn afholder ordinær generalforsamling onsdag, den 30. april 2025 kl. 19.30 i Løgstrup Hallen.
Dagsorden ifølge vedtægterne.
I pausen efter generalforsamlingen serveres der kaffe/the/kage.
Herefter vil bjergbestigeren Mogens Kjæmpe Jensen fortælle om sit eventyrlige liv.
Fra opvæksten i Løgstrup, til toppen af Mount Everest, samt livet nutildags.
Foredraget har titlen:
"Fra Løgstrup til toppen af Mount Everest"
Mogens Kjæmpe Jensen
Alle er velkomne - deltagelse er gratis for medlemmer af Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn, ikke medlemmer betaler 50 kr.
Det er muligt at tegne medlemskab af foreningen ved indgangen (100 kr./år).
Benny Grann havde 6/11 2024 næsten 180 interesserede tilhørere til sin fortælling
”Fiskbæk – hvorfra min verden går”.
Efter præsentationen i Løgstrup Hallen af den nye lokalhistoriske kalender 2025, fortalte Benny levende om sin opvækst, præget af at have en dansk, protestantisk, far og en tysk, katolsk, mor. Om de spændinger det gav i en tid hvor besættelsen stadig var i frisk erindring, og om at blive katolsk konfirmeret. Om de spændende besøg hos moderens familie i den lille by Isenburg lidt nord for Koblenz i Tyskland.
Da faderen var arbejdsmand og der derfor ikke skulle hjælpes til i mark og stald, var der efter skoletid ”fri leg” i den nærliggende skov og grusgrav, samt ved Fiskbæk Å, en ”fantastisk legeplads”, der i dag nok ville blive betegnet farlig – men det gik jo godt alligevel!
Han fortalte også om skoletiden i Løgstrup, om lærere der havde gjort særligt indtryk og nok var årsag til at han senere havde uddannet sig til lærer. Om tiden som spejder, bl.a. om turen til Norge med besøg på tungtvandsanlægget i Rjukan og bestigning af Gaustatoppen.
Da Benny også havde en fortid som lokal rockmusiker, sluttede aftenen med fællessang, som han akkompagnerede på guitar.
Der blev optaget en video af foredraget, den kan ses HER.
Den nye Kalender 2025 er det muligt at afhente på arkivet i åbningstiden mandag 14-17, både hvis man som medlem endnu ikke har fået sit gratis eksemplar, men også at købe kalenderen, eks. til julegaver o.l.
Den kan også bestilles HER
Den anden lokalhistoriske QR-rute er nu åben.
Den 28/9 2024 var der premiere på voksenudgaven af den seneste QR-rute - det blev gjort lidt anderledes denne gang, det startede med kaffe og kage i Sognegården, mens der blev fortalt fortalt om projektets tilblivelse af flere af de involverede; om initiativet, om udvælgelsen af de enkelte steder der fortælles om, om teknikken bag, om det unikke samarbejde mellem Borgerforeningen, Lokalhistorisk Forening, Løgstrup Skole, Animationsværkstedet og Bypedellerne.
Der blev også fortalt om hvordan skolebørnene arbejdede med animationen af rute 1, der blev præsenteret i foråret.
Scanner man QR-koden i Madpakkehuset for rute 2, dukker dette rutekort op, sammen med vejvisningen til Post 1.
Karina, Formand for Løgstrup Borgerforening, klipper den røde snor og erklærer QR-rute 2 åben.
Qr-koden scannes på det, der oprindelig blev betegnet som "Slagter Pedersens ejendom"
Om det var på grund af vejrudsigten der ikke dukkede så mange op, vides ikke, men de der kom havde rimeligt vejr til at gå turen igennem, flere vendte også tilbage til Sognegården og resterne af kaffe og kage, samt en snak om turen.
Efter nytår skal skolebørnene så arbejde med at formidle de samme historier ved hjælp af animation - der bliver premiere på børnerute 2 til foråret.
Rute 2 - og den tidligere rute 1 er jo hele tiden åben, så det er bare om at komme ud og gå turene og lære mere om byens historie. Ruterne starter i Madpakkehuset på Himmerlandsstien ved Sognegården, man starter med at scanne koden til den rute man ønsker, og får så anvisning til første post på ruten.