165 interesserede borgere trodsede novembers aftenmørke, da Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn præsenterede den lokalhistoriske årskalender 2024.
Der måtte hentes ekstra borde og stole ind i Løgstrup Hallen, da Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn forleden kunne præsentere den Lokalhistoriske Kalender 2024. Den er nummer 10 i rækken af foreningens populære kalenderudgivelser, fyldt med gamle og nye billeder fra lokalområdet, kombineret med forklarende tekster.
Ved præsentationen fik tilhørerne undervejs smagsprøver på nogle af de historier og steder, som i det kommende år vil være at finde under de enkelte måneder.
Forsidemotivet er fra marts 1991 og viser isbådssejlads på Hjarbæk Fjord. En sportsgren, som de tiltagende milde vintre, har gjort til et særsyn på vore breddegrader.
Der er også fotos og tekster om bl.a. klubhusene i Løgstrup, Romlund Skole, Swottenborg ved Løgstrup, Christiansminde og Skovhuset, begge ved Vorde, Sønder Hedegaard i Kvols, sommerhusene ved Pamhulevej i Tårup Sogn og Østergård i Navntoft.
”Husk at tage billeder til eftertiden. Pludselig kan det være for sent. Vi modtager dem gerne på vort arkiv”, lød opfordringen fra foreningens formand, Flemming Dollerup.
Sjove minder om skolevejen fra Romlund til Løgstrup
Der blev også lyttet med interesse, da søskendeparret Asta og Søren Mølgaard fra Romlund fortalte om deres barndom i Romlund. Det var beretningen om en opvækst, hvor flere generationer var fælles om arbejdet med at drive familiens gård, og hvor det dengang var en naturlighed, at børnene hjalp til, fordi også børnenes arbejdskraft var vigtig.
– ”Selvom vi da nogle gange kunne tænke, det var træls, så var vore forældre gode til at motivere os og give arbejdsglæde. Vi fik i det hele taget mange gode og tydelige værdier med hjemmefra”, husker Asta og Søren Mølgaard.
Der blev også fortalt om hverdagen i Romlund, der dengang var en driftig landsby med bl.a. købmandsbutik, trævarefabrik, håndværkere og såmænd også en søndagsskole.
Skolevejen til den nye skole i Løgstrup op gennem 1960’erne blev for det meste tilbagelagt på cykel, og Søren gav tilhørerne sin helt personlige og humoristiske fortolkning af en sådan cykeltur, hvor mødet med barndommens personligheder og erhvervsliv fik mange i salen til at trække på smilebåndet og nikke genkendende til oplevelser fra deres egen barndom og en tid, som de egentlig troede, de havde glemt.
Årskalenderen 2024 er gratis for foreningens medlemmer. Den kan udleveres eller købes på lokalarkivet i åbningstiden eller på Julemarkedet i Sognegården i Løgstrup den 18. og 19. november. Den kan også bestilles på foreningens hjemmeside.
Der blev optaget en video af de to søskendes fortælling, den kan ses HER
Ca. 50 historisk interesserede var mødt op til den officielle åbning af den første lokalhistoriske QR-rute i Løgstrup.
Den 30. september var der premiere på den første rute i Løgstrup, hvor historien formidles via QR-koder sat op på bygningerne. Scanner man koderne med telefonen, får man, i tekst og billeder, fortalt historien om stederne og de mennesker der boede der engang. Ruten besøger 16 forskellige lokaliteter.
Ruten blev indviet med taler af formanden for Løgstrup Borgerforening, Karina Riis Frederiksen og medlem af Landdistriktudvalget i Viborg Kommune, Sofie Ringgaard Schøning, der klippede den røde snor, og erklærede ruten for åben.
Herunder er en lille video fra premieredagen:
INFO-skiltet i madpakkehuset ved Sognegården
Det er første trin af det, der over de kommende 3 år skal blive til 3 forskellige lokalhistoriske ruter gennem byen. Hvert år vil det først ske i form af fortællinger for voksne, og senere kommer turen til børnene med en animationsfilm, lavet af børnene selv, nemlig Løgstrup skoles to 5. klasser i hver årgang.
Præsentationen af børneudgaven af rute 1 er planlagt til den 22. marts 2024.
På børnedelen er der skabt et samarbejde mellem Løgstrup skole og The Animation Workshop i Viborg, som vil lære eleverne om animation og produktion samt give dem viden om deres egen lokalhistorie. Undervisningen foregår på skolen hen over vinteren.
” Håbet med hele projektet er at få flere generationer ud på en gåtur, hvor børn og voksne kan opleve byen og lokalhistorien sammen, men formidlet og oplevet forskelligt. Måske kan det føre til en snak om deres fælles lokalhistorie, siger Karina Riis Frederiksen, formand for Løgstrup Borgerforening.