Byvandringen i Hjarbæk 2023

125 interesserede deltagere gik med, da Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn lørdag den 9. september 2023  havde inviteret på en historisk byvandring gennem de gamle gader i Hjarbæk.

Hermed kunne den lokalhistoriske forening endnu engang notere sig en gedigen succes i rækken af byvandringer i lokalområdet.   Det skete på en varm dag, hvor også vejrguderne gik med og alle fik beretninger, mest om fortiden, men såmænd også lidt om nutid og fremtid i den gamle havneby.

Fortæller på turen var Erling Annesen, medlem af Lokalhistorisk Forening, men også flere andre lokalkendte supplerede undervejs med minder fra barndommens gader.

Med udgangspunkt i stejlepladsen var der beretninger om tjæring af fiskernes garn på pladsen, om stedets livlige funktion som anløbsplads for mindre fragtskibe, der kom med varer til købstaden Viborg og om kroen, der oprindeligt fungerede som toldsted, men som nu gennem generationer har været et populært spisested.

Små historier og anekdoter blev knyttet til, før turen fortsatte ad det lille snævre stræde, Søndersiden. Her kunne flere fortælle om deres barndomstid i 1950’erne og 60’erne, hvor der var et livligt erhvervsliv med bager, slagter, mælkeudsalg, vaskeri, snedker, ishus, tømrer, smed og en købmandsbutik med egen telefonboks, hvor man kunne få lov til at ringe fra i en tid, hvor egen telefon var en sjældenhed.

FDA02644 Medium

På Strandvejen blev der gjort stop og budt indenfor ved Hjarbæk Pilgrimsherberg, som for øvrigt er Danmarks mindste herberg ved Hærvejen. Kun få hundrede meter længere fremme på samme vej, i nr. 17, kunne en del nikke genkendende til minderne om den velbesøgte iskiosk og den gamle opklodsede rutebil, som i 50’erne og en del år frem, fungerede som bolig for matriklens familie. Rutebilen var ikke noget populært syn, og flere klagede og ville have den fjernet, men svaret fra Amtmanden lød, at hvis ejeren var tilfreds med at bo i rutebilen, så skulle andre ikke blande sig.

FDA02672 ws Medium

Tilbage på Stejlepladsen gav Kaj-Lykke Larsen fra Hjarbæk Borgerforening en orientering om de udviklingsprojekter, som netop i disse år rulles ud for landsbyens nuværende og kommende borgere. Blandt projekterne er en næsten færdig udsigtstrappe ved molen. Herfra kan man sidde og beundre udsigten, følge bådene på fjorden og nyde Hjarbæks smukke solnedgange.

Og således blev fortid og fremtid koblet sammen på en eftermiddag, der blev rundet af med kaffe og gulerodskage til alle.

Den historiske vandring var blevet til i et samarbejde med Hjarbæk Borgerforening.  

Der blev optaget en video af byvandringen, den kan ses HER

Denne side bruger cookies, dog kun nødvendige for at siden fungerer og til statistik. Hvis du vælger at afvise cookies, kan du måske ikke anvende alle sidens funktioner. Dit valg skal fornyes efter 3 dage.