Lokalhistorisk forening for Løgstrup og Omegn var arrangør af en historisk byvandring i Kvols, lørdag d. 21/9 2019, hvor der deltog omkring 120 personer.

Med sol fra en skyfri himmel og en fantastisk udsigt til Hjarbæk fjord var rammerne perfekte til en historisk oplevelse i den gamle landsby Kvols, hvor lokale guider havde planlagt en indholdsrig tur - både historisk og kulturelt.Pa vej Kvols havn 800x

Gudrun Bjerregaard bød velkommen og fortalte, at Lokalhistorisk Forening gerne vil arrangere byvandringer i samarbejde med lokalområderne, da mange borgere er interesseret i at komme ud og se de historiske steder og bygninger, men især at høre de lokale selv fortælle. De kender jo historien bedst.

Byvandringen i Kvols var den fjerde i rækken efter besøg i landsbyerne Knudby, Vorde og Romlund.

Sammen med de lokale guider havde Kim Buus koordineret Kvols by turen, der startede fra forsamlingshuset og fortsatte ad Slagtehusvej, hvor der blev fortalt om de gamle huse, herunder om familien Nonbo’s slagterhus. Man gik videre op til Kvols kirke, hvor deltagerne passerede “hospitalet”, der for år tilbage fungerede som en slags plejebolig for syge og fattige fra lokalområdet.

Kvols kirke ligger højt og flot, og der er udsigt over fjorden til Hjarbæk på den anden side. Kvols kirke er en romansk landsbykirke fra 1200-tallet, og tårnet er bygget til omkring år 1500, men våbenhuset er kommet til senere. Det forlyder, at herremanden på Tårupgård lod kirkens tårn opføre.

Kvols kirke 800x

Turen fortsatte herefter videre til ejendomme n ”Kirkely” og senere ”Vejgård”, hvor jorden er anvendt til udflyttergårdene i forbindelse med stjerneudstykningen. Begge ejendomme ligger i dag inde i byen og anvendes til beboelse.

På en bakketop ligger ejendommen ”Solbakken”, hvor et jordareal blev solgt til geotermi-projektet, der senere blev lukket ned.

I Kvols har der været virksomheder såsom smed, tømrer og købmand, og i 1870 blev Danmarks anden andelsbrugs etableret.

Havnen i Kvols har haft stor betydning både for fiskeri og udskibning bl.a. af trækul og jydepotter.
Det gamle fiskerleje er sat i stand og fungerer i dag som havn for joller og fritidsfiskere.

Kvols havn 800x

Der har været holdt skole i Kvols siden midten af 1700-taller, men først i 1804 fik man et lille skolehus.
Til skolen hørte et mindre landbrug, og indtægterne herfra var en del af degnens løn. I 1875 bygges der en ny skole, som først blev nedlagt i 1961, hvor eleverne blev flyttet til Løgstrup skole.

Det har altid været kendetegnede for Kvols, at mange beboere var i familie med hinanden, og flere efterkommere er blevet boende i byen.

Sidste stop på byvandringen var Kvols Forsamlingshus, der blev bygget i 1889 som ottekantet med fine jernvinduer med kulørt glas. Huset er blevet udvidet flere gange, men da Viborg kommune i 1973 begyndte at yde tilskud til forsamlingshusene, skete en større istandsættelse. I 1988 kom der nye toiletter og nyt gulv i den lille sal. I forbindelse med restaureringen i 1976 blev der lavet et flot vægmaleri. Det er udført af den hollandske billedkunstner Johannes t’Hart og hans kone Bodil.

Historien om billedet i Kvols Forsamlingshus.
I forbindelse med den omfattende restaurering af forsamlingshuset i årene 1975-77 blev vægmaleriet udført. Forsamlingshusets daværende formand Christian Nielsen, kendte den hollandske maler Johannes t’Hart og fik ham med på ideen om vægudsmykningen, som blev udført sammen med hans kone Bodil.

”Vi var egentlig lidt bange for at gå i gang med arbejdet, fortæller Johannes t’Hart. Men så blev vi enige om at fortælle en historie, og de lokale børn hjalp os. Det startede med et træ. Så mente én, der burde sidde en ugle i det træ, og efterhånden udviklede maleriet sig så.” Undervejs i processen fandt børnene på mange sjove historier om de forskellige figurer.

Billede i Kvols Forsamlingshus 800x

 

Denne side bruger cookies, dog kun nødvendige for at siden fungerer og til statistik. Hvis du vælger at afvise cookies, kan du måske ikke anvende alle sidens funktioner. Dit valg skal fornyes efter 3 dage.